Groepenkast

De veiligheid van uw elektrische netwerk staat of valt met een goede groepenkast. Als er kortsluiting ontstaat schakelt een moderne groepenkast de betreffende groep uit zodat brandgevaar wordt afgewend. Oudere stoppenkasten werken met porseleinen draaizekeringen, hebben vaak geen aardlekschakelaars en de juiste aarding ontbreekt. Hierdoor is de kans op brand bij kortsluiting vele malen groter dan bij de modernere groepenkasten.

Uitbreiding groepenkast

Groepenkast vervangen

Als u een stoppenkast zonder aardlekschakelaars heeft, dan wordt het dringend aanbevolen om deze te laten vervangen. Sinds 1975 is het bij verbouwingen verplicht om een stoppen- of groepenkast te hebben die aardlekschakelaars heeft. Als u elektrische aanpassingen laat doen, bijvoorbeeld het bijplaatsen van een groep, dan wordt u geacht de oude stoppenkast te vervangen door een nieuwere groepenkast.

Bij het vervangen van een groepenkast zult u een groot aantal merken tegenkomen. De meest gangbare en kwalitatieve merken zijn Hager, ABB en Attema. Vrijwel elke elektricien zal werken met dergelijke groepenkasten. Heeft u een groepenkast van een ander merk op het oog? Let er dan op dat de kast het Kiwa-keurmerk draagt. Deze organisatie heeft veiligheidsrichtlijnen opgesteld waaraan een groepenkast dient te voldoen. Mocht u problemen krijgen met de elektra, dan is het voor de verzekering belangrijk dat uw groepenkast goedgekeurd is door Kiwa.

Als u het merk heeft gekozen is het zaak om te bedenken hoeveel groepen nodig zullen zijn. Het aantal groepen is afhankelijk van de grootte van de woning en de hoeveelheid apparatuur die u heeft. Meestal wordt de groepenkast opgedeeld in 4, 8 of 16 groepen. Maar in principe is elk aantal mogelijk. U kunt zelf een berekening maken voor het aantal groepen dat u nodig heeft. De formule is 16 Ampère per groep x 230 Volt = 3680 Watt per groep. Stel u heeft een kookplaat van 2300W en een oven van 3000W, dan heeft u in de keuken al minimaal 2 groepen nodig. Laat een elektricien het groepenschema voor u opstellen wanneer u er niet uitkomt.

Extra groep plaatsen

Talloze elektrische aanpassingen zullen moeten beginnen in de meterkast (ook wel groepenkast of stoppenkast). Heeft u een nieuwe oven of bijvoorbeeld een sauna op het oog? Dan zult u in veel gevallen extra groepen moeten laten aanleggen. Om veilig gebruik te kunnen maken van elektrische apparaten mag maar een beperkt vermogen per groep worden gevraagd. Overbelasting zorgt ervoor dat de bedrading en zekering van die groep extra snel slijten. Hierdoor zal deze groep op termijn niet meer werken. Daarnaast levert het onnodig brandgevaar op. Laat u bij aanschaf van een groot elektrisch apparaat adviseren door een installateur. Deze kan voor u de groepenkast uitbreiden.

Bent u toe aan een nieuwe groepenkast of wilt u extra groepen laten plaatsen? Vul uw woonplaats dan in de bovenstaande zoekbalk in en vind alle elektriciens bij u in de buurt. U kunt ook gratis en vrijblijvend een offerte aanvragen. Wij zorgen dan dat een geschikte elektricien uit uw regio contact met u opneemt.