Het overbelasten van het elektriciteitsnetwerk kan ernstige gevolgen hebben. Vaak grijpt de zekering in wanneer er sprake is van overbelasting en zal de stroom uitgeschakeld worden. Het is alsnog van belang om overbelasting en het bijkomende brandgevaar te beperken. Lees hier waarom en hoe.
Brandgevaar elektronische apparatuur
Een belangrijke reden om overbelasting tegen te gaan: het kan gevolgen hebben voor de aangesloten apparaten. Deze werken niet optimaal en zullen warmer worden dan nodig is om de energie kwijt te raken. Dit zorgt ervoor dat de apparaten sneller slijten of zelfs kunnen doorbranden. Elektrische apparaten produceren zelf warmte, maar bij overbelasting zal dit effect alleen maar toenemen. Hierdoor kan zelfs brand ontstaan. U kunt dit risico al verminderen door ventilatieopeningen vrij te houden en toestellen voldoende ruimte te geven.
Het is verstandig om apparatuur helemaal uit te schakelen en niet in stand-by modus te laten staan. Dit geldt vooral voor oudere apparaten. In stand-by blijven de apparaten warm en kan bijvoorbeeld een laagje stof al voor problemen zorgen.
Maak zo weinig mogelijk gebruik van verlengsnoeren en verdeeldozen. Grotere apparaten zoals koelkasten en vaatwassers kunnen beter helemaal niet op een dergelijke stekker aangesloten worden.
Maximaal vermogen overschrijden
De meeste groepen hebben een zekering van 3680 watt of 16 ampère. Dit betekent dat de groep zal uitvallen of de stop eruit zal komen wanneer het aantal ingeschakelde apparaten bij elkaar meer dan 3680 watt aan vermogen vraagt.
Ter illustratie: Als u op een elektriciteitsgroep van 3680 watt, 5 lampen van 40 watt, 10 lampen van 15 watt, een LCD televisie van 300 watt en een radio van 60 watt aansluit (en tegelijk aanzet), dan is de belasting: (5 x 40) + (10 x 15) + 300 + 60 = 710 watt. Dit valt onder het maximum van 3680 watt, dus is er niets aan de hand.
De keuken vraagt meestal de grootste hoeveelheid vermogen, bijvoorbeeld voor een vaatwasser en een oven. Het is mogelijk om voor deze apparatuur een aparte groep te laten aansluiten. Een kookplaat die niet op gas werkt heeft meestal al een eigen groep, maar vaak moet er ook nog een perilex-stopcontact voor krachtstroom worden aangesloten.
Zwaardere zekering of extra groep
Het is verstandig om goed te berekenen hoeveel vermogen er wordt gevraagd op een groep. Als dit het maximum overschrijdt, moet u de groepen herindelen. Heeft u toch meer vermogen nodig, dan zijn er twee opties.
Een elektricien of installateur kan voor u een extra groep aanleggen, waardoor er meer vermogen vrijkomt. Ook kunt u uw groep laten verzwaren door middel van een zwaardere zekering. Een elektricien kan dit helaas niet voor u doen; de netbeheerder moet hiervoor worden ingeschakeld. Deze brengt hier meestal kosten voor in rekening. Wanneer u verdeelstekkers gebruikt kunt u het beste letten op een keurmerk als KEMA.
Vraag een elektricien!
Twijfelt u over de indeling van de van uw groepen, neem dan contact op met ons. Deze kan u adviseren en zo nodig aanpassingen voor u aanbrengen. Via Electricien.nl vindt u gemakkelijk vakmannen in de buurt. Direct in contact met een beschikbare elektricien? Bel 085 - 580 48 00.