Nog minder dan een maand en dan is het alweer kerst! Dat betekent voor velen dat het huis weer versierd wordt met mooie, sierlijke lichtjes. Helaas kan hierbij nog wel eens wat misgaan, waardoor kortsluiting kan ontstaan. Ondanks dat er de afgelopen jaren veel aandacht is geweest voor de veiligheid omtrent kerstverlichting, blijkt dat het op sommige plekken nog steeds mis gaat. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laat weten dat dit jaar wederom kerstverlichting wordt getest.
Onveilige kerstverlichting
Een groot gedeelte van de kerstdecoratie blijkt helaas nog steeds niet aan de gestelde eisen te voldoen, wat in sommige gevallen gevaarlijke situaties kan opleveren. Als kerstverlichting niet aan de eisen voldoet en dus kwalitatief slecht is kan er brand ontstaan of u kunt een elektrische schok krijgen. Dit ontstaat wanneer de bedrading aan de binnenkant is beschadigd. Brand kan ontstaan als er oververhitting ontstaat, dit kan gebeuren bij het gebruik van slecht isolatiemateriaal. Doordat kerstverlichting vaak de hele dag brandt heeft het geen tijd om af te koelen waardoor oververhitting sneller ontstaat. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit probeert in deze gevallen zoveel mogelijk te waarschuwen en waar nodig delen ze boetes uit. Onveilige kerstverlichting mag niet verkocht worden en zou uit de markt gehaald moeten worden.
Als u er zeker van wilt zijn dat uw kerstverlichting veilig is, dan kunt u het besten letten op betrouwbare keurmerken. KEMA-KEUR is hier een van de bekendste van. Bij aanwezigheid van dit keurmerk weet u dat de verlichting getest is en dat deze veilig gebruikt kan worden. Controleer bestaande verlichting altijd op defecten en kapotte lampjes. Vervang lampjes die het niet meer doen voordat u de verlichting aanzet. De andere lampjes gaan feller branden en warmen daarom snel op. In combinatie met brandbare delen van kerstbomen en versiering geeft dat onnodig brandgevaar. Als laatste doet u er goed aan om te kiezen voor verlichting met LED-lampjes. Deze zijn veiliger en verbruiken ook nog minder stroom.
Veilig kerstverlichting aansluiten
Als u zeker weet dat u veilige verlichting heeft, dan kunt u deze aanbrengen op de plek waar u dat wilt. Als u de lampjes buiten wilt ophangen, let er dan op dat deze ook daadwerkelijk bedoeld is voor buitengebruik. Dit moet op de verpakking staan. De verlichting kan direct op de takken worden aangebracht. Bevestig op het hoogste punt het midden van het snoer en werk vanuit daar naar beneden. U kunt tie-wraps gebruiken om het snoer te begeleiden langs de takken.
Je kan een lichtsnoer ook langs de dakrand of deurkozijn laten lopen. Met behulp van tie-wraps en spijkers zorg je ervoor dat dit snoer op de plek blijft. Sla nooit spijkers door het snoer, klem het nooit vast met alleen een spijker en laat het snoer ook geen scherpe bochten om gaan. Dit kan het snoer beschadigen en dit kan zorgen voor onveilige situaties.
(Spat)waterdicht stopcontact
Heeft u een spatwaterdicht stopcontact in jouw tuin? Dan is het aansluiten simpel. Heb je dit niet, dan kan je gebruik maken van een verlengsnoer. Ook deze moet bedoeld zijn voor buitenshuis gebruik. Plaats de contrastekker van het verlengsnoer en de stekker van het lichtsnoer in een safebox. Zo bent u er zeker van dat de stekkers waterdicht zijn opgeborgen.
Wilt u liever een spatwaterdicht stopcontact laten plaatsen? Dat kan natuurlijk ook. Neem contact op met een van de elektriciens in uw regio.